COVID-19: VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM FLYGER FRÅN STOCKHOLM-VÄSTERÅS FLYGPLATS

På grund av COVID-19 så erbjuds endast resenärer tillträde till terminalen. Vid entrén sker kontroll av ID/pass, boardingkort och den utökade dokumentationen som ankomstlandet och flygbolaget kräver för resa. För att undvika köbildning och för att det ska gå så smidigt som möjligt, behöver du som resenär ha alla dokument tillgängliga vid entrén till terminalen. Läs mer här!  

Västerås flygplats logga
Västerås flygplats logga
Swedish English

Om flygplatsen

Stockholm - Västerås Flygplats (VST) ligger vid E18, cirka 5 km öster om Västerås centrum, med direktflyg till Alicante, London och Malaga. Här finns restaurang, bar och taxfreeshop.

Korta fakta om flygplatsen

Stockholm - Västerås Flygplats ägs till 100 procent av Västerås stad. Under 2019 reste drygt 109 133 passagerare till och från flygplatsen, under år 2020 reste drygt 37 000 passagerare. I nuläget trafikeras flygplatsen av Ryaniar som flyger till destinationer som Alicante, London och Malaga.

Utöver linjefarten trafikeras Västerås Flygplats av allmänflyg, vilket bland annat innefattar ambulans-, skol-, foto-, privat- och taxiflyg.

Landningsbanan är 2581 meter lång och 46 meter bred med kapacitet upp till wide-body flyg.

Terminalbyggnaden har 6 gater med möjlighet till utbyggnad. Vi har taxfreebutik, restaurang och bistro med uteservering samt två barer i gaterna. Det finns kort- och långtidsparkering på gångavstånd till och från terminalbyggnaden.

Från Västerås central är det 5 km till flygplatsen och från Stockholm city 110 km.

Korta avstånd till oss

Avståndet med Flygbussar/Airport Coaches från Stockholm Central är cirka 80 minuter. Tåg med SJ från Stockholm Central, via Sundbyberg, Bålsta och Enköping tar 60 minuter, därefter tar du dig smidigt med lokalbuss nr 3  till flygplatsen från Västerås Central.

Du kan även åka tåg från hela Bergslagen via Västerås Central och lokalbuss nr 3, som avgår var tionde minut hela dagen.

För den som väljer att ta bilen till flygplatsen finns kort- och långtidsparkering på mycket nära gångavstånd till terminalen till förmånliga priser.

Historik

Flyget i Västerås etablerades på allvar strax efter första världskriget. Till att börja med som en militär försöksverksamhet som snart blev F1, Flygflottilj 1, inom det svenska flygvapnet som bedrev verksamhet i drygt 50 år fram till 1983. Sedan 1920-talet har alltså flygverksamhet funnits i Västerås både som en intressant framtidsbransch och allmännyttig serviceverksamhet. Från 1970-talet och framåt har en omfattande civil flygverksamhet funnits i Västerås, såväl inom allmänflyg som charter och linjetrafik. Utbildningstraditionen lever vidare med flyggymnasium och den högre utbildningen inom SAA (Scandinavian Aviation Academy) som är unik i Sverige. Flygtraditionen förvaltas av flygklubbarna i Västerås, inte minst genom Västerås flygmuseum.

Hållbar flygplats

Stockholm- Västerås Flygplats arbetar för en god miljö.
Klicka här för att läsa mer om flygplatsens miljöarbete ›

Effektiv flygplats

Korta avstånd, både till oss och inom flygplatsområdet.
Ta dig till och från flygplatsen ›