Västerås flygplats logga
Västerås flygplats logga
Swedish English

Västerås

Västerås är en stad som sjuder av liv året runt. Här finns Sveriges första actionbad, unika boenden både i vikingaskepp och under vattenytan samt en fantastisk skärgård.

Mälaren - foto Pia Nordlander

Foto: Pia Nordlander

Västerås har ett utbud av unika besöksmål och häftiga aktiviteter samt shopping och evenemang i världsklass i kombination med en intressant historia.

Här är ett axplock av vad du kan uppleva i Västerås:

  • Mälaren bjuder på både avkoppling och vilda äventyr. Paddla fram med kanot längs strandkanten och stanna till vid en egen liten ö, eller upplev den hisnande fartupplevelsen med rib-båt eller ta en rundtur med Elbafärjan. Under vintern plogas isen så den är perfekt för både promenader och skridskoturer så fort Mälaren är säker.
  • Västerås Domkyrka har fått tre stjärnor i Guide Michelin, som visar att den är värd en resa. Anledningen till utmärkelsen är bland annat sex altarskåp från sent 1400-tal och Erik XIV:s sarkofag.
  • På Vallby Friluftsmuseum finns ett fyrtiotal hus som visar hur människor bott och verkat i Västmanland genom tiderna. Kring hus och gårdar kan du se vilka grödor som odlades och vilka djur som var vanliga. Friluftsmuseet är en oas för stora och små.
  • Kokpunkten är Sveriges första actionbad. En unik upplevelse med egendesignade attraktioner förlagt över åtta våningar i det ikoniska gamla ångkraftverket.
  • Till Västerås beger du dig för att uppleva puls, nöje och shopping i det stora formatet, men med den mindre stadens charm. Staden erbjuder ett rikt utbud av riktigt bra restauranger.
  • I Västerås finns flera unika boenden. Du kan bo under vattenytan i hotell Utter Inn, på Ooops Hotell som till synes ser ut som ett sjunkande hus samt i en vikingabåt ute vid Frösåkers Brygga där du kan vara viking för en dag.

Information hur du tar dig till Västerås Stad

Årliga evangemang i Västerås