Västerås flygplats logga
Västerås flygplats logga
Swedish English

Nyheter

20241128

Nytt statligt bidrag till Nya Västerås flygplats AB

Glädjande kan vi meddela att Nya Västerås flygplats AB har beviljats 7,9 mkr från det nya statliga bidraget som betalas ut till icke statliga flygplatser. Bidraget är beslutat för år 2024.

Att bolaget får detta bidrag är för att bolaget uppfyller kriteriet av att vara beredskapsflygplats.

Avsikten med medlen är att vi nu framöver ska kunna klara av bolagets egna investeringar som uppgår till mellan 80-90 mkr kommande 8-10 åren.

Bidraget är ett årligt bidrag som söks varje år och vi måste även fortsättningsvis uppfylla kriteriet att vara beredskapsflygplats. Även det beslutas en gång per år och ännu vet vi inte om vi är beredskapsflygplats år 2025 utan besked om detta väntas i december/januari.

”Vi är fantastiskt glada säger ordförande Billy Bergåker då detta öppnar stora möjligheter för oss att klara av nödvändiga investeringar utan att öka bidraget från ägarna”.

”Det känns fantastiskt bra säger VD Claes-Urban Boström som håller med ordförande Billy Bergåker till fullo. Självklart ser vi fram emot att kunna utveckla flygplatsen och klara av de krav som ställs på oss.”

 

20241018

Bli mer källsäker – så här slår du hål på falsk information

Just nu pågår en kampanj som riktar sig till alla från Västerås. Syftet är att öka medvetenheten om desinformation. Desinformation handlar om spridning av falsk information med avsikt att vilseleda, förvilla eller manipulera mottagaren.

Blir du arg, rädd eller stressad - blir du lättare lurad

Desinformation använder psykologiska knep för att göra oss mer lättlurade. När vi blir stressade, oroliga, rädda eller arga blir vi också mer lättlurade. Då är det lätt för oss att gå på sådant vi annars inte skulle lita på. Dessutom är den falska informationen ofta inbäddad i helt sann information, vilket gör berättelserna lättare att tro på och svårare att slå hål på.

Slå hål på falsk information

Använd den här checklistan:

1. Från vem kommer informationen? Är det en trovärdig person?

2. Var finns informationen? Finns den publicerad på en trovärdig plats?

3. Varför informeras det om detta? Är det någon som vinner på att du tror på informationen? Blir du rädd, orolig eller arg av informationen är det ännu viktigare att du kontrollerar trovärdigheten.

4. Stäm av med fler källor. Är det sant? Om du hittar fler källor, se till så att de inte hänvisar till varandra.

Desinformation skadar förtroenden och rykten

Målet med desinformation kan vara att påverka folks åsikter, skapa förvirring, skada någons rykte eller främja en specifik agenda. Desinformation kan förekomma i olika former, inklusive falska nyheter, felaktig information, förvrängda fakta och propaganda. Kampanjen mot desinformation ska göra västeråsarna mer medvetna och källkritiska.

- Syftet med vår kampanj är att få fler att bli källkritiska och öka västeråsarnas förståelse för att det finns stater och individer som vill oss i Sverige och Västerås illa, och som mycket målmedvetet driver desinformations- och påverkanskampanjer mot oss. Det är viktigt att alla invånare känner till vad som kännetecknar desinformation och hur man kan skydda sig, säger Sara Eklind, kommunikationsdirektör Västerås stad.

Kampanjen är framtagen i samverkan av:

Bostads AB Mimer, Mälardalens universitet, Mälarenergi, Mälarhamnar AB, Vafab Miljö AB, Västerås flygplats, Västerås stad och Räddningstjänsten Mälardalen.