COVID-19: VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM FLYGER FRÅN STOCKHOLM-VÄSTERÅS FLYGPLATS

På grund av COVID-19 så erbjuds endast resenärer tillträde till terminalen. Vid entrén sker kontroll av ID/pass, boardingkort och den utökade dokumentationen som ankomstlandet och flygbolaget kräver för resa. För att undvika köbildning och för att det ska gå så smidigt som möjligt, behöver du som resenär ha alla dokument tillgängliga vid entrén till terminalen. Läs mer här!  

Västerås flygplats logga
Västerås flygplats logga
Swedish English

COVID-19

Flygbranschen har gemensamt tagit fram ett antal regler som gäller på flygplatser och ombord på flygplan. Stockholm Västerås Flygplats följer riktlinjer och rekommendationer från EASA (European Union Aviation Safety Agency) och EDC (European Centre for Disease Prevention and Control) samt Folkhälsomyndigheten.

COVID-19:  VAD GÄLLER PÅ FLYGPLATSEN?

Endast resenärer erbjuds tillträde till terminalen och skall uppvisa giltiga resehandlingar (boardingkort, pass el internationellt ID-kort).

In- och utresor Storbritannien

Inresor till Storbritannien från Sverige

Vid inresa från Sverige till England gäller följande;

Om du är fullvaccinerad behöver du:

 • förboka ett COVID-19 test att tas vid ankomst till Storbritannien. Mer information finns här
 • fylla i ett webbformulär: ”passenger locator form", inom 48 timmar före ankomst

Om du inte är fullvaccinerad behöver du:

 • ta ett COVID-19 test 2 dagar innan avresa till England. Mer information finns här
 • förboka och ta PCR-test senast dag 2 samt dag 8 efter ankomst
 • självisolera tills negativt svar på PCR-test dag 8 eller efter 10-dagars karantän
 • fylla i ett webbformulär; ”passenger locator form", inom 48 timmar före ankomst

För mer information om karantän, tester och godkända vaccin, läs här.

Vänligen observera att det är resenärens ansvar att se till att alla krav för resande uppfylls. Ambassaden kan inte bistå att tolka brittiska myndigheters regler. Ambassaden utfärdar inga intyg för resor och kan heller inte svara på vilka dokument som brittiska myndigheter godkänner.

Inresor till Sverige från Storbritannien

Sedan mars 2020 råder ett tillfälligt inreseförbud till Sverige för utländska medborgare som reser från länder utanför EU/EES, inklusive Storbritannien.

EU/EES länder samt ett antal övriga godkända länder/territorier (inklusive Storbritannien) vars vaccinationsintyg bedöms som likvärdiga med EU:s vaccinationsintyg är undantagna inreseförbudet till Sverige, men måste fortfarande uppvisa intyg på negativt covid-19 test för inresa.

Detta innebär att fullvaccinerade resenärer från Storbritannien, samt medföljande barn, med godkänt vaccinintyg får resa in i Sverige om de kan uppvisa ett negativt covid-test.

För att icke-svenska medborgare ska undantas inreseförbudet till Sverige för inresa från ett land utanför EU/EES (inklusive Storbritannien) krävs att personen:

 • Omfattas av minst ett undantag från det generella inreseförbudet (till exempel bo i ett undantagsland) eller vara fullvaccinerad med ett vaccinintyg utfärdat i ett godkänt land. I regel godkänns vaccinintyg utfärdade i Storbritannien.
 • Kan uppvisa ett negativt provsvar som visar att innehavaren inte har en pågående covid-19-infektion max 72 timmar gammalt, eller vara undantagen testkravet. Vaccinintyg eller intyg om tillfrisknande kan inte användas istället för negativt test. Självtest utan intyg accepteras inte.

Vanliga inreseregler med hänsyn till visering och pass gäller.

Svenska medborgare får alltid resa in i Sverige.

För mer information om hur förordningarna om hur det tillfälliga inreseförbud till Sverige ska tolkas och vilka undantag som finns, vänligen se Polismyndighetens hemsida (polisen.se).

Komplett information om vad som gäller för inresa till Sverige hittar du på Sweden Abroad -lägesinformation Storbritannien.


Hos oss på Stockholm-Västerås Flygplats:

 • Håll avstånd till andra passagerare och personal, minst 150 cm
 • Obligatorisk ansiktsmask:

- Det är obligatoriskt att använda en ansiktsmask i flygplatsterminalen och ombord på flygplanet.
- Var beredd på att du kan bli nekad att få tillträde till flygplatsterminalen eller nekad att få gå ombord på flygplanet om du inte har en ansiktsmask på.
- Se till att ansiktsmasken täcker din näsa, mun och haka.
- Använd endast de speciella soptunnorna för ansiktsmasker som finns när du slänger din ansiktsmask.

 • Vänligen följ de rekommenderade åtgärderna för ökad hygien:

- Stanna hemma om du känner dig sjuk, och besök flygbolagets webbplats för ombokning.
- Tvätta händerna ofta med tvål och/eller använd handdesinfektion.
- Nys/hosta i armvecket eller i en näsduk
- Undvik att röra vid ditt ansikte.

På flygplatsen har vi utökat städningen och desinficerar regelbundet ytor som t ex dörrhandtag, ledstänger, diskar och kortterminaler. Behållare med handdesinfektion finns utplacerade runt om i terminalen.

Incheckning

Mer om vad som gäller incheckningen.

Klicka här för att läsa mer›

Säkerhetskontrollen

Här hittar du tidtabeller för våra avgångar/ankomster.

Klicka här för att läsa mer›

Covidbevis

Som ett led i att skapa ett tryggt resande när världen stegvis öppnar upp finns nu Covidbevis – en kostnadsfri e-tjänst där du kan hämta ett digitalt bevis på att du är vaccinerad mot covid-19.

Du laddar själv ner ditt Covidbevis på E-hälsomyndighetens webbplats www.covidbevis.se. För att logga in behöver du ha en godkänd svensk e-legitimation.

Rekommendationen från EU är att det ska räcka med Covidbevis för att resa inom EU samt till Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz, men varje land har rätt att bestämma över sina inreseregler. Därför är det viktigt att du som resenär alltid ser till att uppdatera dig om vad som krävs för just det land du ska resa till.

I den första versionen av e-tjänsten kan du enbart använda Covidbeviset som ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Arbete pågår för att även ett negativt covid‑19‑testresultat eller ett bevis på genomgången sjukdom ska ingå.