COVID-19: VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM FLYGER FRÅN STOCKHOLM-VÄSTERÅS FLYGPLATS

På grund av COVID-19 så erbjuds endast resenärer tillträde till terminalen. Vid entrén sker kontroll av ID/pass, boardingkort och den utökade dokumentationen som ankomstlandet och flygbolaget kräver för resa. För att undvika köbildning och för att det ska gå så smidigt som möjligt, behöver du som resenär ha alla dokument tillgängliga vid entrén till terminalen. Läs mer här!  

Västerås flygplats logga
Västerås flygplats logga
Swedish English

COVID-19

Flygbranschen har gemensamt tagit fram ett antal regler som gäller på flygplatser och ombord på flygplan. Stockholm Västerås Flygplats följer riktlinjer och rekommendationer från EASA (European Union Aviation Safety Agency) och EDC (European Centre for Disease Prevention and Control) samt Folkhälsomyndigheten.

COVID-19:  VAD GÄLLER PÅ FLYGPLATSEN?

Endast resenärer erbjuds tillträde till terminalen och skall uppvisa giltiga resehandlingar (boardingkort, pass el internationellt ID-kort).

In- och utresor Storbritannien

Inresor till Storbritannien från Sverige

Vid inresa från Sverige till England skall du som icke-fullvaccinerad resenär:
- testa negativt för covid-19 inom tre dagar före avresa
- fylla i ett webbformulär, ”passenger locator form", inom 48 timmar före ankomst. Här hittar du webbformuläret.
- självisolera 10 dagar vid ankomst
- testa dig två gånger efter ankomst, dag 2 och dag 8, dessa test måste bokas innan avresa

Vid inresa från Sverige till England skall du som fullvaccinerad resenär:
- fylla i ett webbformulär, ”passenger locator form", inom 48 timmar före ankomst. Här hittar du webbformuläret.
- testa sig senast dag 2 efter ankomst, detta test måste bokas innan avresa

Se brittiska regeringens hemsida för mer information samt riktlinjer för karantän, testning och fullvaccination.

Vänligen observera att det är resenärens ansvar att se till att alla krav för resande uppfylls.

Inresor till Sverige från Storbritannien

Sedan den 11 oktober tillåts fullvaccinerade resenärer som kan uppvisa ett vaccinationsintyg utfärdat i Storbritannien och Nordirland, samt medföljande barn, resa fritt till Sverige utan krav på andra inreserestriktioner. Storbritannien undantas genom detta från inreseförbudet som råder för länder utanför EU/EES. För mer information, vänligen se Polismyndigheten.

Från den 5 november undantas personer som kan uppvisa vaccinationsintyg utfärdade i Guernsey, Isle of Man och Jersey från inreserestriktionerna vid resa till Sverige.

Komplett information om vad som gäller för inresa till Sverige hittar du på Sweden Abroad -lägesinformation Storbritannien.

Rekommendation till alla som reser in till Sverige att testa sig vid symptom på Covid-19

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som reser in i Sverige från länder utanför Norden att ta ett PCR-test vid symtom på covid-19 efter inresan. Rekommendationen omfattar alla som är 6 år eller äldre, även svenska medborgare.

Var särskilt uppmärksam på symtom på covid-19 under 14 dagar från ankomsten till Sverige. Får du symtom ska du testa dig så snart som möjligt. Se webbplatsen 1177.se för hur du går tillväga i den region du befinner dig i. Det gäller även om du är vaccinerad eller om det har gått mer än sex månader sedan du hade bekräftad covid-19.

Ovaccinerade bör alltid testa sig efter inresa

Du bör testa dig för covid-19 så snart du kan efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Ta reda på hur du testar dig genom att besöka webbplatsen 1177.se.

Var försiktig med vilka du träffar de närmaste 14 dagarna efter din resa. Undvik speciellt att träffa personer som ingår i en riskgrupp. Om du är smittad riskerar du att sprida smittan vidare, till exempel på din arbetsplats och inom din närmsta krets. Var därför mycket uppmärksam på milda symtom och håll fysisk distans till andra människor.

Rekommendationen gäller till och med den 31 december.

Undantag från rekommendationen om att testa sig vid symtom

Barn som är yngre än 6 år är undantagna.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten.

Hos oss på Stockholm-Västerås Flygplats:

  • Håll avstånd till andra passagerare och personal, minst 150 cm
  • Obligatorisk ansiktsmask:

- Det är obligatoriskt att använda en ansiktsmask i flygplatsterminalen och ombord på flygplanet.
- Var beredd på att du kan bli nekad att få tillträde till flygplatsterminalen eller nekad att få gå ombord på flygplanet om du inte har en ansiktsmask på.
- Se till att ansiktsmasken täcker din näsa, mun och haka.
- Använd endast de speciella soptunnorna för ansiktsmasker som finns när du slänger din ansiktsmask.

  • Vänligen följ de rekommenderade åtgärderna för ökad hygien:

- Stanna hemma om du känner dig sjuk, och besök flygbolagets webbplats för ombokning.
- Tvätta händerna ofta med tvål och/eller använd handdesinfektion.
- Nys/hosta i armvecket eller i en näsduk
- Undvik att röra vid ditt ansikte.

På flygplatsen har vi utökat städningen och desinficerar regelbundet ytor som t ex dörrhandtag, ledstänger, diskar och kortterminaler. Behållare med handdesinfektion finns utplacerade runt om i terminalen.

Incheckning

Mer om vad som gäller incheckningen.

Klicka här för att läsa mer›

Säkerhetskontrollen

Här hittar du tidtabeller för våra avgångar/ankomster.

Klicka här för att läsa mer›

Covidbevis

Som ett led i att skapa ett tryggt resande när världen stegvis öppnar upp finns nu Covidbevis – en kostnadsfri e-tjänst där du kan hämta ett digitalt bevis på att du är vaccinerad mot covid-19.

Du laddar själv ner ditt Covidbevis på E-hälsomyndighetens webbplats www.covidbevis.se. För att logga in behöver du ha en godkänd svensk e-legitimation.

Rekommendationen från EU är att det ska räcka med Covidbevis för att resa inom EU samt till Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz, men varje land har rätt att bestämma över sina inreseregler. Därför är det viktigt att du som resenär alltid ser till att uppdatera dig om vad som krävs för just det land du ska resa till.

I den första versionen av e-tjänsten kan du enbart använda Covidbeviset som ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Arbete pågår för att även ett negativt covid‑19‑testresultat eller ett bevis på genomgången sjukdom ska ingå.